Om de ambities waar te maken van een geïntegreerd gezins- en jeugdbeleid en de maatschappelijke ongelijkheid in te dijken moeten we samenwerken. Dat lijkt evident. Maar hoe doe je dat concreet? Dat was de inzet van de kamer ‘Sterk door samenwerking’.
Sterk door samenwerking!
Ambities waarmaken van een geïntegreerd gezins- en jeugdbeleid
Voorzitters Nadine Aerts (links op de foto) en Nele Haedens, beleidsmedewerkers afdeling Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale diensten jeugdrechtbank bij Opgroeien, delen hun 4 conclusies. Ze doen dit samen, dat spreekt.
-
Het congres was sterk
“Meer dan 850 fysieke deelnemers, een paar honderd online, meer dan 100 verschillende sessies op 1 dag, met sprekers en deelnemers met diverse achtergronden: dat was op zich al een samenwerking die kon tellen. En vooral: de energie en de goesting spatte er van af, van de opening tot de receptie. Er was veel om uit te kiezen – waardoor je zin kreeg om nog de dag opnieuw te doen om al die andere interessante sessies te kunnen volgen. De ontmoetingen, de oprechte interesse in wat anderen te vertellen hadden, de bezieling van de sprekers, de verwondering, de consensus, de discussie, het samen zoeken naar oplossingen: dat maakte het congres sterk. Dat brengt iets te weeg. Meer nog: het was ook nodig, Voelen dat je voor hetzelfde gaat, al vertrek je soms vanuit een ander perspectief of kader.”
-
Samenwerken is geloven in elkaar sterkte
“Samenwerken is een evidentie, maar wat roept dat op? Wat is er voor nodig? Dat was de insteek van ons interactieve oplossingslab, De wordcloud spreekt voor zich. Zelf halen we het geloof in elkaars sterkte uit. Expertise moet meer worden vervlecht met elkaar, maar je moet ook vertrouwen hebben dat je op elkaar kan bouwen. Daar zien we zelf nog veel meer kansen in. Mensen zijn bereid dat te doen, maar het soms nog wat zoeken op welke manier. Uitgaan van elkaars sterkte is de basis, weten wat waar de ander goed in is, waar je die voor kan inzetten om zo te komen tot een co-creatie, een sterk, daadkrachtig en complementair partnerschap. Kijken wat je als professional in het hier en nu voor een kind, jongere of gezin al zelf kan doen en waar je andere nodig hebt om samen verder te zoeken, te creëren en het beste te realiseren voor de betrokkenen. Daarbij is het oog hebben voor de reeds aanwezig krachten in het informele netwerk essentieel in functie van duurzaamheid.
-
Luisteren zonder meteen een antwoord te formuleren
“Het heeft iets tegennatuurlijk. Maar samenwerken met een jongeren of een gezin kan ook betekenen dat je luistert en niet meteen een antwoord geeft. In de sessie ‘Open Hart Cirkels’ werd dit met een boutade gezegd: ‘Vergeet alles wat je geleerd hebt als hulpverlener’. Onze samenleving is heel erg gericht op doelstellingen en direct resultaat. Als hulpverlener trap je er soms in: nog voor iemand volledig is uitverteld al meteen in de actie schieten. In je hoofd heb je al elfendertig mogelijke oplossingen of suggesties, terwijl je eigenlijk niet meer echt aan het luisteren bent. Terwijl je soms veder geraakt door gewoon er te zijn, de verbinding te voelen, je te richten op processen in plaats van resultaten. Sterk door samenwerken betekent niet enkel in verbinding gaan met andere professionals, maar in eerste instantie dat oprecht contact opzoeken met dat kind, die jongere of gezin. Samen die zoektocht ondernemen van wie zijn ze en wat maakt dat ze hier zijn gekomen en wat hebben ze nodig om verder te geraken. Samen dragen en samen verdragen dat er soms ook geen directe antwoorden zijn.”
-
Leve wat werkt!
“Er beweegt heel veel, op heel veel vlakken. Een nieuw decreet, nieuwe samenwerkingsverbanden, nieuwe netwerken, nieuwe partners. Dat geeft energie, dat doet bewegen. Soms ontstaat dan de perceptie dat alles van vroeger niet goed genoeg was of dat we telkens van een wit blad moeten vertrekken. Niet dus. Het is zaak van wat goed is en wat werkt, te benoemen, meer zichtbaar te maken, te versterken en te verduurzamen. En niet blind zijn voor de pijnpunten. Samenwerken betekent ook daar open voor staan en aan de slag gaan met alle aanbevelingen.”
Meer lezen? Ga naar Opgroeien.be