Mediapartner Sociaal.Net

Nico Bogaerts, hoofdredacteur van mediapartner Sociaal.Net, modereerde op het congres het boeiende debat met de leidend ambtenaren van het beleidsdomein samen met Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits.

Sociaal.Net zette naar aanleiding van het congres ook alle actuele artikelen over opgroeien mooi samen in een dossier. Boeiende getuigenissen, reportages over inspirerende praktijken en interviews met experts. Hieronder een aantal quotes.

Foto: Lisa Develtere

Jochen DevliegHere

Zo vertelde bijvoorbeeld Jochen Devliegere (UGent) over de verschillende functies van kinderopvang:

“De economische functie zorgt ervoor dat ouders met kinderen kunnen gaan werken of een opleiding volgen. De pedagogische functie gaat over kinderen ontwikkelingskansen bieden. Daarnaast heeft de kinderopvang een sociale functie: ouders een netwerk en groeikansen bieden. Kinderen die opgroeien in armoede zijn onder meer daarom sterk gebaat bij kinderopvang”

Foto: NTG

Serdi Faki Alici

Acteur Serdi Faki Alici getuigde op Sociaal.net over zijn leven in internaten en voorzieningen en de voorstelling die hij er over maakte:

“Kinderen willen gehoord worden, ze zijn de stemmen die kunnen vertellen wat er misloopt in het systeem. Luister naar hen en behandel hen als gelijkwaardige partners. Geef hen perspectief en zicht op een toekomst, leer hen interesses te kweken in plaats van ze als uitschot te bestempelen”

Foto: RV

Femke KaulingFreks

Eenzaamheid, prestatiedruk en mentaal onbehagen zijn bij jongeren terugkerende thema’s. De Nederlandse onderzoekster Femke Kaulingfreks zet deze overtuiging kracht bij op het Opgroeien Congres. “Veel jongeren hebben het gevoel dat hulpverlening gericht is op een aanpassing aan het volwassenen leven.”

“Onze samenleving heeft een obsessie met de maakbaarheid van het individu: we moeten in ons eentje werken aan onszelf. Dat kan heel contraproductief werken en zelfs leiden tot egocentrisme of individuele schuld als je daarin niet slaagt. Ik pleit voor collectieve verantwoordelijkheid waarbij jongeren de vraag leren stellen hoe hun leven samenhangt met anderen, en hoe ze samen aan een veerkrachtige samenleving kunnen werken”

Foto: Lisa Develtere

Khalid El Hatri

Van het pleintje, over het klaslokaal tot de woonkamer. Overal moeten jongeren zonder schaamte of angst kunnen vertellen over hoe zij zich voelen. Dat is de opzet van Young FENIX, een Antwerpse organisatie die het taboe bij jongeren rond mentale gezondheid wil doorbreken. Founding father Khalid El Hatri sprak op het Congres Opgroeien.

“Ik zag in de jeugdhulp jongeren waarvan ik me echt afvroeg hoe ze daar beland waren. Vaak was de oorzaak dat wij als samenleving en hulpverleners te laat kwamen. In de verhalen van deze jongeren zag ik steeds dezelfde rode draad: het begint met iets klein. Maar door daar weinig mee te doen, worden problemen alsmaar groter. Soms zodanig dat jongeren in de jeugdhulp terecht kwamen terwijl dat in essentie niet nodig was”

Meer lezen? Ga naar Sociaal.net